Carmína, původně školní pěvecký sbor, míří z Českých Budějovic do newyorské Carnegie Hall

10. březen 2024

Pěvecký sbor Carmína z Českých Budějovic se chystá do jedné z nejprestižnějších koncertních síní světa – newyorské Carnegie Hall. To je nebývalý úspěch pro původem školní sbor, který se postupem času díky nadšení a elánu své sbormistryně Jitky Šimkové vypracoval až na špičkovou úroveň.

„Před rokem, v lednu roku 2023, jsme odeslali přihlášku, nahrávku, naše propagační materiály a čekali jsme, jestli budeme úspěšní. O soutěži už jsme věděli delší dobu, ale dosud jsme si netroufli New York a Carnegie Hall kontaktovat. Teď jsme to zkusili a dočkali jsme se krásného výsledku,“ vypráví Jitka Šimková.

Umělecká rada, která pořádá newyorský festival, vybírá účinkující z různých pěveckých i orchestrálních souborů. „Náš sbor uspěl, získali jsme už i titul vítězů za Evropu a dokonce nám byl doporučen ke spolupráci jeden skladatel, který přímo pro tento světový projekt napsal skladbu,“ dodává Jitka Šimková.

Rozhovor se sbormistryní českobudějovického pěveckého sboru Carmína Jitkou Šimkovou si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související