Budějovice jako první ohrožovaly pražskou hokejovou elitu. Úspěšné sezóny připomíná nová kniha

30. září 2018 14:10

Dosud neznámé fotografie a hlavně náhled do nejúspěšnějších hokejových sezon v Českých Budějovicích přináší kniha Českobudějovické zlato, stříbro, bronz. Napsal ji hokejový historik a publicista Ladislav Lhota.

Letos je tomu přesně 90 let, kdy na soutoku Malše a Vltavy vznikl hokejový klub AC Stadion České Budějovice, přímý předchůdce dnešního HC Motor.

Ladislav Lhota historii hokeje ve městě knižně zmapoval už před osmi lety. Teď se zaměřil na medailové úspěchy klubu v nejvyšší domácí soutěži. „Bylo jich přesně šest, což není mnoho vzhledem k tomu, jakou má tento klub pověst a historii. Nicméně byly to velké úspěchy,“ říká.

Ladislav Lhota se svou knihou Českobudějovické zlato, stříbro, bronz

„V knize jsou fotografie, které jsem viděl teprve před nedávnem poprvé, podařilo se je objevit díky úžasnému archivu jednoho pražského klubu,“ popisuje autor.

Na knize spolupracoval i marketingový ředitel klubu HC Motor a hokejový historik Tomáš Kučera, kterému se podle Ladislava Lhoty podařil husarský kousek. „Vypátral v archivu ČTK jednu fotografii, a zatím opravdu jedinou, ze sezóny 1950/51, která byla mistrovská pro České Budějovice. Snímek není moc kvalitní, je trochu rozmazaný, ale je na něm brankář Jiří Kolouch, na kterého dotírá pražský Karel Gut,“ vypráví.

Z Motoru až ke Stanley Cupu

Mezi největší osobnosti historie českobudějovického hokeje patří Jaroslav Pouzar, bývalý reprezentant a trojnásobný vítěz slavného Stanleyova poháru. „Já nejradši vzpomínám na to, když jsem z pionýrského domu přecházel do Motoru, na první začátky, kdy jsme hráli druhou ligu a já v sedmnácti letech nastoupil za první mužstvo,“ říká.

Tři sezóny strávil Jaroslav Pouzar v kanadsko-americké NHL v týmu Edmonton Oilers, kde nastupoval po boku tehdy největších hvězd, Wayna Gretzkyho a Jarriho Kurriho.

S někdejšími spoluhráči je stále v kontaktu. „S Jarrim Kurrim víc, protože to je Evropan. Za posledních deset let jsme se potkali dvakrát v Edmontonu, kam nás pozvali na oslavu výročí Stanley Cupu a pak na oslavu výročí NHL, kdy naše mužstvo z roku 1985 vyhlásili jako nejlepší v historii NHL,“ vzpomíná.

Retro zápas Motoru připomněl 90 let hokeje v Budějovicích

Hráči Motoru (na snímku kapitán Zdeněk Kutlák) nastoupili v replikách dresů z roku 1951. Tehdy budějovický hokejový klub získal mistrovský titul

Za pár dní uplyne přesně 90 let od chvíle, kdy v Českých Budějovicích vznikl hokejový klub AC Stadion, přímý předchůdce dnešního Motoru. V Budvar aréně byl proto k vidění speciální zápas v retro dresech.

Dnes devětaosmdesátiletý Zdeněk Kaucký patřil k oporám tehdejšího Slavoje v 60. letech minulého století. Do Českých Budějovic původně přišel na vojnu a nakonec tu už zůstal. „Všichni, které jsem tady poznal, se ke mně chovali velmi vstřícně, i když jsem byl venkovan. Přeci jenom tím sportem se překryjí traumata, která by normálně končila nějakou hádkou, vždycky tady byla výborná parta,“ dodává.

Předmluvu ke knize Českobudějovické zlato, stříbro, bronz napsal sportovní historik Miloslav Jenšík. Jako pražský rodák může posoudit, jak budějovický hokej vnímá Praha i zbytek republiky. „V Praze je odjakživa českobudějovický hokej vnímán jako takové druhé nejvýznamnější místo. Ono to má svou logiku. České Budějovice jako první ohrožovaly takovou tu pražskou hokejovou elitu, České Budějovice měly po Praze první zimní stadion,“ připomíná.

A co by českobudějovickému hokeji popřál k devadesátým narozeninám? „Rozhodně návrat do extraligy, kam patří a kde by měl být,“ odpovídá.

Devadesát let ligového klubu oslaví také výstava s názvem Hokej, budějcký fenomén, která začne v Jihočeském muzeu 21. prosince.

Spustit audio

Související