Border kolie tančí, chrti chytají míček. S různými plemeny se můžete věnovat různým psím sportům

13. červenec 2023

Psí sporty mohou zabavit nejedno zvíře, nejsou ale vhodné pro všechna plemena. Například pro tanec se psem se nejvíc využívají border kolie. „Psi udělají pro páníčka, co mu na očích vidí. Je to v principu divadlo. Zažila jsem, že pes dělal policistu a chytal zločince. Je tam hodně prvků – skákání na záda, procházení mezi nohama, zakrývání si očí packami,“ líčí dogdancing veterinářka Lucie Míková.

Flyball – v překladu létající míč – je sport, při kterém psi chytí míček připevněný na desce a utíkají s ním k cíli. Závodí v družstvech a vyhrává to, které je rychlejší. Často se zapojují saňovitá a chrtovitá plemena. „Psí závodníci jsou vášniví aportéři. Za vítězství dostanou hračky, krmení, ale odměnou je samotný sport,“ dodává veterinářka.

Při psích sportech se stávají i úrazy, například vyvrknutí, přetržené kolenní vazy nebo zlomeniny. Psi mají proto často zpevněná zápěstí.

O psích sportech byla řeč ve veterinární poradně pořadu Máme rádi zvířata. Poslechněte si záznam a dozvíte se zajímavosti i o dogfrisbee nebo coursingu.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související