Během srpna se dny krátí stále rychleji, celkem přijdeme o 96 minut světla

7. srpen 2022

Prázdniny se přehouply do druhé poloviny a dny jsou stále kratší. Například 15. srpna vyjde v Českých Budějovicích slunce v 5.54 hodin a zapadne v 20.18 hodin, světlý den tedy bude trvat 14 hodin a 24 minut.

V poslední srpnový den slunce vyjde v 6.17 hodin a zapadne v 19.47 hodin. „Sluníčko tedy bude nad obzorem už jenom třináct a půl hodiny,“ počítá jihočeský astronom Miloš Tichý.

Dodává, že během srpna se dny krátí rychleji než v předcházejícím měsíci. „Sluníčko vyjde na konci měsíce o 42 minut později než na začátku měsíce a zapadne o 54 minut dřív. Rozdíl během srpna je tedy 96 minut. Světlý den se nám zkrátí o více než hodinu a půl a pomalu se budeme blížit k zářijové rovnodennosti, kdy se nám délka dne a noci vyrovná,“ připomíná.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.