Báječné a štiplavé. Mezi otužilci, kteří absolvovali tradiční štěpánskou koupel ve Vimperku, bylo poprvé i batole

27. prosinec 2023 11:52

Patnáctého ročníku Vodnického namáčení ve Vimperku na Šumavě se letos zúčastnilo rekordních 27 otužilců. Pro některé to byla premiéra. Ledovou koupel na svatého Štěpána podstoupilo vůbec poprvé i batole.

Otužilci se do vody ponořili hlasitě, potichu, pomalu i rychle. Určitě nejhlasitější a také nejmladší byla roční Amálie Elvíra z Hoslovic na Strakonicku. Maminka Hermína Veverka ji musela rychle zabalit do pleny. „Ona je zvyklá plavat a chodíme do sauny, takže potom bývá bazének. Pláč rychle přešel a je v pohodě,“ popsala.

Mezitím se zahřáli i další otužilci. „Bylo to fantastické.“ „Báječné.“ „Nečekal jsem, že to bude ještě studenější na tělo,“ komentovali.

Lenka Foltýnová Caisová byla ve vodě o něco déle než její syn Petr, ale jen o pár vteřin. „Bylo to hodně studené, štiplavé. Měla jsem spíš strach, aby se neutopil, aby se něco nestalo, tak jsem ho rychle táhla ven. Nás sem přivedla sázka. Kolega řekl, že se půjdeme všichni vykoupat, a my jsme souhlasili,“ vyprávěla.

Letos byla voda v rybníce Vodník ve Vimperku jen částečně zamrzlá. „Pro otužilce je skoro lepší, když je větší zima. Dneska je teplota vzduchu nad nulou a člověku pak ta voda připadá strašně studená. Při tom našem povrchovém plavání se pohybujeme zhruba mezi jedním a třemi stupni Celsia. Ono po té půlminutě už je to vlastně jedno, ale první dojem je velmi studený,“ řekl otužilec Aleš Novák.

Heslo této otužilecké akce zní: „Otužování krátké, after party dlouhá“. Proto se většina účastníků zdržela ještě chvíli v restauraci. Tam se nejenom oblékli do teplého a suchého oblečení, ale také se zahřáli teplým nápojem.

Související