Arpida slaví 25 let. Pomohla už tisícovkám lidí s postižením a jejich rodinám

19. září 2018 09:05

Benefiční akcí, výstavou nebo hudebním festivalem oslaví českobudějovická Arpida 25. narozeniny. Věhlas centra pro rehabilitaci osob se zdravotním postižením dávno překročil hranice Jihočeského kraje.

Arpida je nestátní neziskovou organizací, areál byl vybudovaný v letech 1990 až 1993, odborný provoz začal v roce 1993. Zaměřuje se nejen na děti a dospělé se zdravotním postižením, ale také na jejich rodiny. Služeb využily už tisíce lidí.

Se začátkem školního roku je v Arpidě rušno, ale činnost tu neustává ani o prázdninách. „Už nejsme zařízením jenom pro děti, ale máme i dospělé, takže fungovaly odlehčovací služby, stacionář, sociální služby. Teď navíc přichází žáčci základní školy, jezdí k nám pobyty, maminky s dětmi z celé republiky,“ vysvětluje ředitel Marek Wohlgemuth.

Základem budovy Arpidy je čtvercová chodba s atriem uprostřed. „Z ní vybíhají různá ramena, kde jsou třídy, terapeutické místnosti, jídelna, bazén a tak dále. Máme tu také velkou místnost pro setkávání s výhledem na rybníky, výběhy, kde se pasou koně pro hipoterapii, a speciální hřiště s měkčeným povrchem,“ popisuje Marek Wohlgemuth.

Výročí Arpidy připomíná například výstava 25 let Arpidy ve fotografii, která je k vidění v dominikánském klášteře na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích do 9. října.

Ve středu 26. září se Arpida otevře veřejnosti při benefiční gastro akci Podpořme Arpidu s chutí. Zakoupením vstupenky návštěvníci podpoří modernizaci vybavení školní jídelny a kuchyně. V ceně 1 111 korun je kromě dobrého pocitu i ochutnávka celého menu včetně nápojů a vstupenka na Gastrofest.

Vrcholí také přípravy hudebního festivalu Arpiday. Ten se uskuteční 14. října a na českobudějovické výstaviště přivede například hudební skupiny Vypsaná fixa a The Tap Tap.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související