Ani po téměř deseti letech příprav výstavba plaveckého bazénu v Písku nezačne

7. leden 2022 11:13

Výstavba nového bazénu v Písku se znovu odsouvá. Radní zrušili zadávací řízení veřejné zakázky na stavební práce. Důvodem bylo 270 námitek k dokumentaci, které město postupně řešilo rok. 

„Vadí mi to, protože každé okresní město má bazén a my se pořád točíme dokola, třetí volební období bude a nic se neděje.“ „Stojí projekty zbytečně, je to bordel,“ komentují neustálé odkládání výstavby bazénu písečtí obyvatelé Jarmila a Vlastimil Nečinovi.

Město za studie na bazén už zaplatilo dvacet milionů korun. Původní cena z roku 2013 se z 200 milionů vyšplhala na 350 milionů korun.

Právě ceny, ale také projektu se týkalo nejvíc námitek k dokumentaci, které město řešilo v minulém roce. Bylo jich celkem 270. Radní kvůli tomu zadávací řízení veřejné zakázky zrušili. „Abychom znovu prověřili cenu zadávací dokumentace ve spolupráci s projektantem, abychom znovu nechali propočítat cenu na bazén. Cena se firmám zdála příliš nízká a víceméně požadovaly i inflační doložku,“ vysvětluje starostka Eva Vanžurová.

Čtěte také

Výstavba měla začít už na konci loňského roku. Kvůli pozastavení hrozí, že město přijde i o slíbené dotace ve výši téměř sto milionů korun. Zastupitel Martin Brož přesto nebude souhlasit s vypsáním nového výběrového řízení a bude dál sbírat podpisy pro vyhlášení referenda. „Já jsem proto, aby se nějakým způsobem opravil starý plavečák. A když už výstavba nového, tak na jiném místě než pod lesnickou školou,“ říká.

To ale starostka Eva Vanžurová odmítá. Výstavbu nového plaveckého bazénu pod lesnickou školou  budou 3. února znovu projednávat zastupitelé. „Budeme navrhovat po revizi zadávacího řízení nové usnesení, a to by bylo buď doplnit inflační doložku, nebo cenu bez zastropování, ale samozřejmě s podmínkou, že si cenu konečného vítěze výběrového řízení schválí zastupitelstvo,“ dodává starostka.

Protože se aquapark  ještě nepostavil, muselo město investovat do oprav starého bazénu nemalé finanční prostředky. Letos například udělá novou výměníkovou stanici a rozvody vody za deset milionů korun.

Spustit audio

Související