Aby senioři nemuseli opouštět obec, kde strávili celý život, staví pro ně Malenice bytové domy

18. duben 2024 08:12

Zůstat v obci, ve které strávili celý život, budou moct senioři z Malenic na Strakonicku. Nejen pro ně obec buduje sociální bytové domy. Spíš než jako domov pro seniory vypadají jako rodinné domky a mají malebný výhled do krajiny.

„Právě tady dokončují svou práci klempíři, aby mohli příští týden přijít fasádníci a natahovat fasádu,“ popisuje nezávislý starosta Malenic Jiří Mráz na staveništi.

Vznikají tu čtyřdomky, nízké bungalovy. „Vzniklo to tak, že v Malenicích bydleli starší lidé, kteří měli nějaký handicap, jejich bydlení už nesplňovalo ty požadavky, zůstali tam sami, měli problémy s mobilitou. Tak nás napadlo, že bychom měli pro starší obyvatele postavit nějaké domky, aby měli důstojné stáří, nemuseli odcházet z Malenic a zůstali poblíž své rodiny,“ vzpomíná starosta.

Sociální bytové domy vznikají na okraji Malenic. „Senioři neztratí  kontakt s okolní přírodou a mají možnost se realizovat, můžou si založit svůj malý záhonek, zalít kytičky, dívat se na ptáčky, dát si tam třeba krmítko,“ říká Jiří Mráz.

Každý domek bude mít svou koupelnu, technickou místnost a ložnici. Chodbou se pak obyvatel dostane do společné kuchyně a obýváku. Dveře z obýváku vedou přímo ven do přírody.

Stavba celkem vyjde na téměř čtyřicet milionů korun. Více než dvaceti miliony přispěl Státní fond podpory investic a dalších osm milionů je z Krajského investičního fondu. „Potom taková větší investice nezabrzdí obec v dalším rozvoji,“ komentuje starosta.

První nájemníci by se do nových sociálních bytových domů v Malenicích na Strakonicku mohli stěhovat v srpnu.

Spustit audio

Související