18 let byl těžce závislý na alkoholu a drogách, překonal to a dnes pomáhá i ostatním

25. únor 2019

Čtyřiatřicetiletý Marek Landa má za sebou životní peklo jménem závislost. S návykovými látkami přišel do kontaktu brzo a padl na dno. Pak ale přišel zlom, léčba a nyní se snaží pomáhat i ostatním.

„Primární u mě je alkohol, ale prošel jsem si všemi druhy drog. Nejdřív jsem bral víkendově, pak se to prohloubilo na techno party a začal jsem brát denně,“ vypráví s tím, že závislý byl celkem osmnáct let.

Jeho cesta k zotavení měla dvě fáze. První byla neúspěšná. „Nejdřív jsem byl do léčby tlačený rodinou, když jsem ještě bydlel doma a živili mě rodiče. Šel jsem, ale pokud se člověk nerozhodne sám, že opravdu chce zažít abstinovat, tak je většinou léčba neúspěšná. Vydržel jsem abstinovat třeba měsíc a pak jsem do toho zase spadl,“ vysvětluje.

Málem jsem se utopil. To byl zlom

A propad to byl opravdu velký. „Byl jsem v léčbě v roce 2006 a pak následoval osmiletý totální propad, kde byla výroba drog, distribuce, výkon trestu, až jsem skončil na ulici, nemohl jsem domů, byl jsem bez jídla a bez peněz, bez jakékoli vyhlídky na normální život,“ líčí Marek Landa.

bez domova - bezdomovec - deprese - strach - narkoman

Zlom nastal, když se jednou v silně podnapilém stavu málem utopil. „Ten večer jsem si uvědomil, že bych mohl umřít, a to byla ta hybná síla. V minutě jsem se rozhodl, že chci žít, a šel jsem do Bohnic za primářem. Nastoupil jsem do léčby a tentokrát bylo vidět, že jsem se sám rozhodl,“ popisuje.

Nejprve absolvoval tříměsíční ústavní program, ale protože sám cítil, že po osmnáctileté závislosti potřebuje pomoc těžšího kalibru, pokračoval do komunitní léčby, kde strávil osm měsíců. Pak následoval ještě doléčovací program v Českých Budějovicích na třináct měsíců. Nyní Marek Landa abstinuje pět let.

Lidé se závislostmi mohou kromě ústavní léčby absolvovat léčbu ambulantní. V Českých Budějovicích, ale i v několika dalších jihočeských městech fungují adiktologické poradny Prevent, které nabízejí léčbu a doléčování formou individuální, párové nebo rodinné terapie.

Založili svépomocnou skupinu

Podle psychoterapeuta Tomáše Brejchy jen v Českých Budějovicích využilo za loňský rok služby Preventu 277 lidí, kteří bojují s nějakou formou závislosti. „My poskytujeme ale služby nejen uživatelům, kteří mají různé stupně závislosti, ale i jejich blízkým. Pracujeme i s rodinami, těch bylo 158,“ dodává.

Do poraden Preventu se sjíždějí lidé z poměrně širokého okolí. Podobně je tomu i u nedávno otevřené poradny v psychiatrické léčebně Červený dvůr. „Máme dvě poradny, lidé si na to začínají zvykat, takže teď máme kolem padesáti klientů v pravidelné péči. Protože je poraden nedostatek, tak jezdí opravdu zdaleka,“ potvrzuje primář Jiří Dvořáček.

Porady a případně ústavní léčba by ale měly být až druhým krokem. Především totiž každý závislý musí začít sám u sebe a bojovat sám za sebe.

Jedna chyba a jsou na ulici. Díky Budějcké noclence teď můžete zaplatit někomu noc v teple

Azylový Dům svatého Pavla v Českých Budějovicích, bezdomovec, noclehárna

Dům svatého Pavla v Českých Budějovicích je poměrně nenápadný dům v Riegrově ulici. Dostat se do něj je relativně snadné, prostě zazvoníte. A zvoní tady nejčastěji lidé, kteří zůstali na ulici. Denně jich bývá třeba i padesát.

To je případ právě Marka Landy, který se navíc po léčbě a doléčování rozhodl založit vlastní svépomocnou, byť zatím neformální, organizaci, kterou nazval Fakt. „Jsme sdružení lidí, abstinujících závislých, kteří se scházejí v rámci doléčování, protože doléčování je stěžejní pro následnou abstinenci. Scházíme se jako lidé se stejným problémem a řešíme nejrůznější věci,“ říká.

Může podle něj člověk poznat závislost na druhém? „Já to poznám stoprocentně, ale u každé drogy je to jinak. U stimulantů lidé trpí nespavostí a jsou extrémně hyperaktivní, u marihuany se objevuje nadměrné jedení a únava. Obecně ale asi nejviditelnějším příznakem je to, že je člověk najednou bez peněz a začne si půjčovat, což dřív nedělal,“ odpovídá Marek Landa.

 Jeho snaha spojit se v rámci doléčování s lidmi podobného osudu podle psychoterapeuta moc běžná není. „Největší svépomocnou organizací jsou Anonymní alkoholici, pak ještě Anonymní narkomani, ale jak jsem mluvil s Markem, tak jemu tahle forma nevyhovovala. Tak si rozjeli svojí skupinu, která má svoje pravidla, a jí jim držím palce, ať to vydrží,“ uzavírá Tomáš Brejcha.

Spustit audio

Související