1500 hus prodá před svatým Martinem farma v Byňově na Českobudějovicku. Další stovky půjdou do chovného hejna
O svatomartinské husy je velký zájem. Farma v Byňově na Českobudějovicku jich v tomto období prodá stovky. Rybářství Nové Hrady, pod které farma spadá, zároveň stále doplňuje chovné hejno. Tento jediný šlechtitelský chov v Čechách totiž před dvěma lety téměř zničila ptačí chřipka.
„Tady v prodejně máme připravených osmdesát hus na ranní prodej. Dováží se sem z rybníků, kde jsme je vykrmovali. Váží od čtyř do sedmi kilo, záleží na stáří a jejich hladovosti. Jsou to čtyř, pěti a šestiměsíční housata,“ ukazuje vedoucí chovu hus v Rybářství Nové Hrady Naďa Hrvolová.
Krátce po sedmé hodině ranní si pro husy do Byňova přijel zákazník Jaroslav z Jindřichova Hradce. „Vzal jsem si deset husí, část pro mě a část pro kamarády. Jezdím sem pravidelně, tradice dodržujeme,“ říká.
Největší poptávka je po husách, které váží zhruba pět kilogramů. „Většina zákazníků chce pětikilové husy, protože když je potom doma zabijí, oškubají, tak kilo až kilo a půl je odpad. Ale jsou také zákazníci, kteří řeknou, že je jich hodně a nejradši by tak devítikilovou husu, aby se všichni najedli z jedné,“ popisuje Naďa Hrvolová.
Čtěte také
Na svatomartinský prodej je letos připravený stejný počet hus jako loni. „Každoročně na Martina prodáme okolo 1500 kusů. Máme stálé zákazníky, díky tomu, že jsme ani nezvýšili cenu, se lidé vracejí. Kilo živé husy stojí 140 korun,“ uvádí šlechtitelka Jana Šídlová.
Farma v Byňově také už druhým rokem doplňuje chovná hejna. „Po ptačí chřipce, která nás postihla v roce 2021, se postupně každým rokem snažíme doplnit chovná hejna. V roce 2024 bychom měli doplnit poslední část a v roce 2025 bychom měli být na původním stavu chovných hejn, to znamená celkem čtyři tisíce kusů,“ upřesňuje Jana Šídlová.
Husa by se podle tradice měla objevit na stole nejenom na svatého Martina, ale také na svatého Štěpána. Chovatelé proto doufají, že se k nim zákazníci znovu vrátí před vánočními svátky.
Související
-
Jak správně péct svatomartinskou husu? Nejprve na prsou, pak na zádech
Když se pustíte do přípravy velké drůbeže, je nutné počítat s pozvolným a dlouhodobým pečením. Naprosto zásadní je zároveň průběžné podlévání a přelévání.
-
Mimořádná vakcinace proti ptačí chřipce pomohla zachovat unikátní husí hejno v Nových Hradech
V roce 2021 museli veterináři kvůli ptačí chřipce utratit více než čtyři tisíce hus v Nových Hradech. Teď se toto chovné hejno – jediné svého druhu v Česku – zase rozrůstá.
-
Chovatelé drůbeže začali s výkrmem kuřat později, aby ušetřili. Výroba se jim ale stále nevyplácí
Produkce drůbeže se v Česku přestává vyplácet. Pociťují to také jihočeští zemědělci. Někteří dokonce na čas přerušili výrobu, tímto krokem ale jen zmírnili její ztrátovost.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Peníze ze Sokola musely mizet sofistikovaně. Nyní už by se to stát nemohlo, věří nový starosta obce
-
Připravit další generace na válku. Na školách v Rusku se budou učit, jak vyrábět a ovládat útočné drony
-
Desetitisíce lidí v Evropě oslavily Svátek práce. V Paříži a Stuttgartu sáhla část demonstrantů k násilí
-
Ruská sabotáž, nebo obrana před drony? Pobaltí má problémy s navigací GPS, někdo signál ruší